Składniki:
- 4 filety z morszczuka MyFood (około 150 każdy)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 10 czarnych oliwek
- 5 ziemniaków
- 1 świeży chilli (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne potrawy)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- świeży koper lub pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie, około 3-4 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę oraz świeże chilli, jeśli używasz. Smaż przez kolejne 5 minut, aż papryka zmięknie. Ugotuj ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Pokrój pomidory na kawałki i dodaj je do patelni. Dodaj oliwki. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej białe wino i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aby alkohol odparował. Przenieś warzywa na bok patelni, aby zrobić miejsce na morszczuka. Na wolnym ogniu dodaj resztę oliwy z oliwek na patelnię i umieść na niej filety morszczuka. Oprósz morszczuka suszonym oregano oraz solą i pieprzem do smaku.
Smaż filety morszczuka przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i dobrze przypieczone. Gdy morszczuk jest gotowy, ponownie wymieszaj warzywa z sosem. Dodaj na patelnię ziemniaki. Podawaj filety morszczuka z warzywami na wierzchu, posypane świeżym koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!